Kilometry Dobra

Zbieramy fundusze dla kotów i bijemy rekord Guinnessa!
Od 1 marca zbieramy złotówki, by w dniu finału, 5 czerwca, ułożyć je w najdłuższym na świecie ciągu monet.

Po ułożeniu wszystkie złotówki wydamy na Koci Szpitalik – na leczenie kolejnych pacjentów i na zakup drobnych sprzętów medycznych (np. mata grzewcza, stojak na kroplówki, lampa UV, itp.). Naszym fundacyjnym marzeniem jest zebranie ok. 200 metrów – czyli 10 000 zł!
Taka kwota pozwoliłaby doposażyć Szpitalik i opłacić leczenie ok. 25 kotów.

Złotówki zbieramy wraz z organizacjami partnerskimi – każda zbiera na swój cel, ale rekord bijemy razem! Aby się udało, musimy wspólnie zebrać aż 76 kilometrów. Wszyscy walczymy o wpis do księgi rekordów, jeśli się uda, znajdzie się tam również Fundacja KOT.

JAK WPŁACAĆ?

Przez internet:
Wchodzimy na kilometrydobra.pl i klikamy 'wpłacam’.
Wpłata przekazana na stronie kampanii trafia bezpośrednio na nasz rachunek bankowy.

Stacjonarnie w Toruniu:
– podczas zbiórek na festynach, jarmarkach i eventach miejskich i szkolnych – wszędzie, gdzie zobaczycie naszą ekipę z charakterystycznym serduszkiem „Kilometrów Dobra”. Wolontariusze będą mieli identyfikatory oraz puszki, niektórzy pewnie założą jeszcze koszulki i smycze;) Na pewno ich zauważycie!
– do puszek stojących w wielu sklepach.

Zbieramy złotówki, ale możecie też wrzucać inne nominały – wszystkie wymienimy na monety jednozłotowe i na 5 czerwca będzie co układać! (bank nas pokocha;)).

Jak przeliczać złotówki na metry?
1 metr to 44 zł.
1 kilometr – 44 000 zł.

Na szczepienie jednego kota wystarczy 1 metr.
Na sterylizację jednej kotki – 2,5 metra.
Na operację nowotworu lub składanie skomplikowanego złamania łapy – ok. 23 metry.

Bardzo liczymy na Was – naszych przyjaciół i sympatyków. Ta kampania pozwoli nam dotrzeć do nowych osób tylko z Waszą pomocą: Wasze wpłaty pokażą innym osobom, że jesteśmy silną grupą i zależy nam na zebraniu środków, a to zachęci nowych darczyńców, którzy jeszcze nas nie znają.
Dlatego, nawet jeśli regularnie wspieracie nasze koty wpłatą na konto Fundacji (np. obiadkami) – i tak wpłaćcie choć symboliczną złotówkę na Kilometry Dobra.

Organizacje w kampanii współpracują ze sobą, ale też trochę rywalizują – my wiemy, że kociarzy w Polsce jest dużo i że możemy liczyć na wsparcie w tej rywalizacji.

Puszki Kilometrowe wyglądają tak, jak ta, która stoi na biurku prof. Pisarka i ta, którą trzyma Maciej Kot:

O kampanii
Głównym celem kampanii jest zbiórka pieniędzy na cele, które określają organizacje partnerskie uczestniczące w akcji.
To jedyna kampania, w której organizacje partnerskie wspólnie zbierają pieniądze na swoje cele, wspierają się, zamiast rywalizować! Kampania Kilometry Dobra to w pełni transparentna kampania. To gwarancja dobrze wydanej złotówki na ściśle określony cel. Sam wybierasz rodzaj pomocy, organizację, której pomagasz oraz cel, który wspierasz.

Dlaczego „Kilometry Dobra”?
„Dobro”, ponieważ głównym celem akcji jest pomoc potrzebującym. Wszystkie zebrane pieniądze trafią do konkretnych organizacji partnerskich i zostaną przeznaczone na ich cele. „Kilometry”, bo podczas kampanii organizacje będą układać odcinki składające się z monet jednozłotowych i spróbują pobić rekord Guinnessa oraz ustanowić rekord Polski.

Organizatorem kampanii jest Polski Instytut Filantropii.
W roku 2016 kampania odbywa się po raz trzeci i bierze w niej udział 40 organizacji.
W ubiegłym roku 30 organizacji ułożyło 26 kilometrów zbierając 1 142 000 zł na swoje cele. W pierwszej edycji (2014) organizacji było 6, a kilometrów – 5. Tegoroczny wynik zależy od nas!