Kocięta

Kocięta do adopcji wydajemy w dwupakach lub na towarzystwo dla innego kota.

Poznaj pozostałe warunki adopcji: https://fundacjakot.pl/adopcja-kota/

Łezka

Łezka trafiła do nas w wieku 6 tygodni. Jej stan był krytyczny, prawie straciła oboje oczu. Lewe oko udało się uratować, choć nigdy nie będzie w pełni sprawne. Powodem takiego stanu są nieleczone herpeswirusy – wirusy kociego kataru. Malutka miała także świerzbowca usznego, była niewyrośnięta i wychudzona, miała też szmery w oskrzelach. Słabo jak na kota właścicielskiego, który miał opiekę.

Malutka jest teraz pod troskliwą opieką w domu tymczasowym. Łezka jest rozkosznym, kochanym kotem, który nic sobie nie robi ze swojej niepełnosprawności. Zachowuje się jak pełnosprawny kociak, Łezka widzi tylko kontrasty pomiędzy ciemnym a jasnym.

Łezka urodziła się na początku czerwca 2019 roku.
Łezkę wirtualnie wspiera: Aleksandra

Burczybrzusia i Pieczarka

Burczybrzusia i Pieczarka to kocie przyjaciółki, które połączyła niedola losu kotów bezdomnych. Pieczarka żyła pod samochodami. Okazało się, że miała dużą przepuklinę, która szybko musiała być operowana. Burczybrzusia jako kilkutygodniowe kociątko została znaleziona w ośrodku wypoczynkowym.

Obie kotki były bez matek, bez rodzeństwa. Dla starszej, Pieczarki, miało to większe znaczenie, bo kotka zachowywała się jakby nie znała kotów, bała się też każdej nowości. Burczybrzusia to rezolutny dzieciak, który śmiało idzie przez życie i chwyta każdą chwilę, jest nieustraszona i bardzo pewna siebie. Ta pewność siebie otworzyła Pieczarkę. Kotka dzięki swojej młodszej koleżance dostała szansę na szczęśliwe „dzieciństwo”, dorastanie wśród innego kota, zabawy do ostatku sił i spanie wtuloną w inne mruczące futro, a nie w rozgrzaną obudowę silnika.

Idealnie byłoby gdyby dziewczyny do nowego domu trafiły razem. Burczybrzusia jest bardziej samodzielna i ruchliwa, lubi się przytulać. Pieczarka jest spokojniejsza, wzięta na ręce daje się głaskać, nawet przyjemnie przy tym mruczy.

Pieczarka jest czarnym chudzielcem o nieproporcjonalnie wysokich łapach i długim ogonie, a Burczybrzusia małym, okrąglutkim pączuszkiem, który objada swoją koleżankę z każdego obiadu.

Kotki dobrze dogadują się z innymi kotami, buraska akceptuje towarzystwo psów.

Burczybrzusia urodziła się czerwcu 2019 r., Pieczarka urodziła się w maju 2019.

Pieczarkę wirtualnie wspiera: BRAK WIRTUALNEGO OPIEKUNA
Burczybrzusię wirtualnie wspiera: BRAK WIRTUALNEGO OPIEKUNA

Imbir i Anyż

Bracia są nierozerwalni, duet doskonały. Razem śpią, razem się bawią, tam gdzie jest jeden, tam i drugi. Kiedy razem jedzą to Anyż stara się jeść za dwóch, najpierw swoje, a potem to, co Imbirowe. Ogromny z niego łakomczuch. Z kolei z Imbira jest niezły kombinator, Sherlock w futrze, widać, że to pomysłowy i ciekawski kot, wszystko musi zauważyć, sprawdzić i zatwierdzić. Póki co zabawa jest ich głównym priorytetem. Imbir z Anyżem są wyposażeni w tryb mruczenia, odpala się go po podrapaniu kotów za uchem.

Fajne, rezolutne, sympatyczne chłopaki do wzięcia z dobrego domu.

Idealnie byłoby gdyby nie zostali rozdzieleni.

Chłopaki przebywają w domu tymczasowym u Magdy z Wibrys i Trufla.

Wychowują się w towarzystwie innych kotów i psa.

Kocurki urodziły się w kwietniu 2019 roku.
Wibrysa wirtualnie wspiera: BRAK WIRTUALNEGO OPIEKUNA
Anyża wirtualnie wspiera: BRAK WIRTUALNEGO OPIEKUNA

Biały i Biała

Rodzeństwo urodziło się w ośrodku rekreacyjnym. Jak to w takich miejscach bywa zainteresowanie kotami jest tylko latem, są dokarmiane, a po sezonie świat o nich zapomina i są zdane tylko na siebie. Tym maluchom się poszczęściło, dostały szansę na długie, beztroskie życie.

Brat i siostra jak to dzieciaki, są wesołe, zainteresowane głównie zabawą i wspólnym leniuchowaniem.
Białaski urodziły się w lipcu 2019 roku.

Siostrę wirtualnie wspiera: BRAK WIRTUALNEGO OPIEKUNA
Brata wirtualnie wspiera: BRAK WIRTUALNEGO OPIEKUNA

Burasia

Mała burasia w dniu znalezienia ważyła tylko 1 kg. Była słaba, chudziutka, czuć było tylko żebra. Jak dotychczas dwa główne wydarzenia w jej życiu to głód i walka o każdy oddech. Takiej diagnozy nikt się nie spodziewał: przepuklina przeponowa.

Przepona jest mięśniem oddzielającym jamę brzuszną od klatki piersiowej. Burasia miała w niej dziurę. Możliwe, że to wada wrodzona, choć nie można wykluczyć tła pourazowego. Jelita i narządy brzuszne kotki wpadły do klatki piersiowej i uciskały płuca i serce.

Ryzyko operacji było bardzo duże i liczyliśmy się z tym, że kotka jej nie przeżyje. Taka operacja z racji swojej specyfiki jest ryzykowna, a dodatkowo Burasia była bardzo malutka, niedożywiona, słaba i zatkana – w jelitach znajdowało się bardzo dużo mas kałowych.

Podczas operacji wydarzyły się dwa cuda. Jednego dokonał doktor: umieścił jelita na swoim miejscu, rozłożył skręconą wątrobę i ułożył wszystko zgodnie z anatomiczną pozycją. Z medycznego punktu widzenia wszystko się udało. Drugiego cudu dokonała kotka – przeżyła.

Koteczka ma bardzo dobre wyniki krwi, nawet parametry tej poskręcanej przed operacją wątroby. Wiemy, że po takich przejściach organizm ma prawo dochodzić do siebie przez jakiś czas, zwłaszcza tak zabiedzony i osłabiony. Kotka jest żwawa, zainteresowana otoczeniem i kontaktowa, po kilku dniach w końcu zaczęła samodzielnie jeść, co było dla nas kluczowe i dało ogromną nadzieję, że kłopoty Burasi powoli się kończą.

Burasia urodziła się w czerwcu 2019 roku.
Małą burasię wirtualnie wspiera: Inez

Stabilizatorek

Miauczące krzaki przy podtoruńskiej drodze, w okolicy żadnych zabudowań. Domysły skąd mógł się tam wziąć ok. 3 miesięczny, całkowicie oswojony kocurek nasuwają się same, choć prawdy się nie dowiemy. Chłopak bardzo cierpiał z bólu z powodu złamanej kości piszczelowej. Nie wiadomo jak długo wołał w krzakach o pomoc.

Nasz doktor połączył kości za pomocą stabilizatora zewnętrznego.

Kocurek wykorzystuje każdą możliwą okazję do przesiadywania na kolanach. Jest bardzo towarzyskim i otwartym kotem, typowy mały luzak i cwaniak. W domu tymczasowym ma kontakt z psami i kotami.

Kocurek urodził się w czerwcu 2019 roku.
Stabilizatorka wirtualnie wspiera: BRAK WIRTUALNEGO OPIEKUNA