Jak działamy

Codziennie pomagamy kotom bezdomnym: leczymy, szukamy domów, sterylizujemy. Działalność Fundacji KOT skupia się na czterech obszarach:

1. Robimy wszystko, by niechcianych kotów było jak najmniej. Przez cały rok łapiemy i sterylizujemy bezdomne koty, a potem wypuszczamy je na miejsce bytowania (jeśli są zdziczałe).
Od 2008 roku wysterylizowałyśmy już 2083 kotów (stan na: 31.12.2016).

2. Szukamy kotom domów. Koty, które złapałyśmy w ramach akcji sterylizacyjnej, a które okazały się oswojone, czekają na adopcje w domach tymczasowych lub w fundacyjnej kociarni. Pilnujemy, aby liczba kotów w kociarni nie przekraczała 30 oraz by domy tymczasowe miały maksymalnie kilku podopiecznych. By było to możliwe, dużo pracy wkładamy w promowanie adopcji kotów.
Dzięki naszej pracy domy znalazły 263 koty (stan na: 20.06.2015).

3. Prowadzimy Koci Szpitalik. Leczy się u nas bardzo dużo kotów, przynajmniej setka rocznie (w roku 2015 – 148, w roku 2016 – 105). Trafiają się zarówno lżejsze przypadki (np. powierzchniowe rany, infekcje), jak i naprawdę ciężko chore zwierzęta – koty po wypadkach, mocno poranione, wycieńczone, niepełnosprawne. Wszystkie potrzebujące koty zostają w Szpitaliku. Po wyleczeniu koty zdziczałe wracają na miejsce bytowania, a kotom oswojonym szukamy domów.
Szukamy domków również dla kotów niepełnosprawnych, wychodząc z założenia, że na każdego kota gdzieś na świecie czeka jego własny człowiek, który zapewni mu indywidualną opiekę.
Zapraszamy do lektury opowieści o Kocim Szpitaliku – niezwykłym miejscu, w którym koty zdrowieją pod opieką profesjonalnych lekarzy weterynarii, zoofizjoterapeutki i doświadczonych wolontariuszy – klik.

4. Edukujemy! Nasze wolontariuszki bardzo aktywnie udzielają się w portalach społecznościowych, promując adopcje kotów i ograniczanie populacji niechcianych zwierząt (przez sterylizacje i kastracje domowych pupili). Doradzamy, jak zabezpieczyć okno i balkon, jak wybrać karmę, jak zapobiegać chorobom kotów, dzielimy się doświadczeniem w opiece nad kotami chorymi. Ponadto odwiedzamy szkoły i przedszkola, opowiadając najmłodszym o mądrej opiece nad zwierzętami.

Jak jest finansowana działalność Fundacji?

Działalność Fundacji jest możliwa wyłącznie dzięki darczyńcom.

Fundacja co roku otrzymuje dotację od miasta, środki te możemy przeznaczyć wyłącznie na sterylizacje kotów i pokrywają one koszty ok. 30-40% zabiegów, jakie rocznie wykonujemy.

Leczenie i utrzymanie kotów (w tym karma, żwirek, opłaty za fundacyjną kociarnię, środki czystości, leki, transportery, kocyki – słowem: wszystko, czego koty potrzebują) – wspierają wyłącznie darczyńcy.
Dlatego tak ważna jest dla nas Wasza pomoc. Jesteście współtwórcami Fundacji: my dajemy naszą pracę, czas, zaangażowanie i wiedzę, a Wy – wspieracie finansowo. Razem możemy pomóc setkom kotów!

Zobaczcie, jak możecie razem z nami pomagać kotom – kliknijcie Jak pomagać kotom razem z nami.

UWAGA: nie prowadzimy schroniska dla zwierząt. Koty, którymi się opiekujemy, przebywają u nas tylko tymczasowo. Mimo najszczerszych chęci nie jesteśmy w stanie przyjąć wszystkich potrzebujących pomocy kotów i pozytywnie reagować na każde zgłoszenie telefoniczne osób, które znalazły zwierzę.