Koty do adopcji

Wszystkie koty pod opieką Fundacji czekają na kochających, odpowiedzialnych ludzi. Każdy z nich marzy o własnym domu.
Możesz zaadoptować któregoś ze zdrowych kotów, ale zajrzyj też do kociego szpitalika – jego mieszkańcy również czekają na adopcje.

Jeśli nie możesz przygarnąć kota do swojego domu, a chcesz pomóc, zapraszamy i zachęcamy do wirtualnej adopcji – szczegóły znajdziesz tutaj.

Koty mieszkają w Toruniu, ale mogą się przeprowadzić:)

NA KOCHAJĄCE DOMY CZEKAJĄ:

Photoshop

Photoshop objęta jest patronatem sklepu zoologicznego Planeta Zoo w Toruniu

Photoshopkę wirtualnie wspiera: sklep zoologiczny Planeta Zoo w Toruniu

Grace

Grace wirtualnie wspiera: NIE MA WIRTUALNEGO OPIEKUNA

Pepper

Pepper wirtualnie wspiera: HANIA

Wibrysek

Wibryska wirtualnie wspiera: Iwona z Czesią

Zoe

Zoe wirtualnie wspiera: NIE MA WIRTUALNEGO OPIEKUNA

Tom

Toma wirtualnie wspiera: NIE MA WIRTUALNEGO OPIEKUNA

Skrzacik

Skrzacika wirtualnie wspiera: NIE MA WIRTUALNEGO OPIEKUNA

Cat Noir

Cat Noir wirtualnie wspiera: NIE MA WIRTUALNEGO OPIEKUNA

Sasza

Kontakt: tel. 698 175 160, e-mail: kontakt@fundacjakot.pl
Saszę wirtualnie wspiera: Marlena R.

Kris

Kontakt: tel. 698 175 160, e-mail: kontakt@fundacjakot.pl
Krisa wirtualnie wspiera: Izabela G.

Tekuliketa

Tekuliketę wirtualnie wspiera: Barbara L

Diabeł Tasmański

Kotka ur. na początku maja 2014. Ładna i milutka kotka – trzpiotka, bezkonfliktowa i rozbawiona koleżanka dla innych kotów. Imię otrzymała z racji swojego zachowania jako małe kociątko, kiedy została znaleziona z uszkodzonym i zaropiałym oczkiem. Przed kontaktem z człowiekiem broniła się niczym agresywny drapieżnik, a jadła tyle, że wielki kocur by się nie powstydził. Wyrosła na bardzo sympatyczną kotkę, jest jedynie nieśmiała w pierwszym kontakcie z obcymi osobami. Po zdobyciu zaufania człowieka, okazuje się ciekawskim kotem towarzyszącym. Szuka domu, który zapewni jej towarzystwo innego kota.

Diabełkę wirtualnie wspiera: nebesska

Madox

Historia Madoxa to historia naszej bezowocnej walki o podniesienie komfortu jego życia. Kot został znaleziony jako poraniony, żywcem zżerany przez larwy much – po podaniu antybiotyku oczyszczone przez larwy rany zagoiły się bardzo szybko i wtedy ujawnił się jego prawdziwy problem.

Madox ma permanentny, ropny katar. Przez ponad rok walczyłyśmy wszelkimi metodami (wymazy, antybiotyki, autoszczepionki, szczepionki donosowe, immunostymulatory, nebulizacje), aż w końcu zdecydowałyśmy się na ryzykowną operację trepanacji zatok czołowych. Była to też kontrowersyjna decyzja: czy warto ponosić tak duże ryzyko, by zwalczyć katar? Tak nasilony katar, jak w przypadku Madoxa, zmniejszał jego szanse na adopcję prawie do zera. Nikt nie marzy o wiecznie zasmarkanym nosie wycierającym się o ludzi i domowe sprzęty. Bo Madox od początku pokazał swój absolutnie doskonały charakter – love&peace – najlepiej to określiła Marta, która go znalazła.

Operacja, niestety, nie przyniosła oczekiwanego efektu. Dodatkowo jej skutkiem ubocznym jest częściowo niezrośnięta kość po trepanacji. Madox cały czas ma problem z ropnym katarem, codzienna pielęgnacja – oczyszczanie zatkanego noska – przynosi mu bardzo dużą ulgę.

Czasem nie udaje się walka o życie kota. Czasem nie udaje się walka o zdrowie kota. Takie sytuacje bardzo uczą pokory wobec biologii i wobec własnych możliwości.

Teraz Madox poszukuje osoby, którą na tyle urzeknie jego nienachalna uroda, że zostanie jego osobistym fanem i opiekunem wirtualnym. Wątpimy, czy Madox znajdzie stały dom, raczej czeka go długotrwały pobyt w Fundacji. Bo kto by chciał kota, który wiecznie smarka i zasmarkanym nosem ociera się o każdego człowieka w okolicy? Chociaż… może znajdzie się ktoś, kto doceni jego specyficzne walory i da mu szansę na normalne życie.

Kontakt: tel. 698 175 160, e-mail: kontakt@fundacjakot.pl
Madoxa wirtualnie wspiera: B.

Dropsik

Kocurek ur. w maju 2013. Oczka zostały zniszczone w wyniku kociego kataru. Kotek widzi, jednak w ograniczonym stopniu. W niczym mu to nie przeszkadza, żeby wesoło bawić się z innymi kotami i przytulać się do człowieka.

Kontakt: tel. 698 175 160, e-mail: kontakt@fundacjakot.pl
Dropsika wirtualnie wspiera Asia M.

Pan Malinowski

Kocur ur. w 2010 roku. Błąkał się po ulicy z lejącą się z ucha ropą. Widok i zapach był straszny, może tylko ktoś, kto przeszedł zapalenie ucha może sobie wyobrazić jaki straszny ból powoduje. Pan Malinowski jest ogromnym kocurem z równie wielkim sercem kochającym ludzi. Domaga się głaskania, pieszczot i towarzystwa człowieka. Z kotami żyje we względnej zgodzie, jednak jest kocurem o charakterze dominującym i nie da sobie w kaszę dmuchać.

Pana Malinowskiego wirtualnie wspiera – Maja z Torunia

Mila

Kotka ur. w maju 2012 roku. Do fundacji trafiła z kocim katarem, wychudzona. Aktualnie zdrowa, wesoła i pełna energii szuka domu z innym kociakiem do towarzystwa, wspólnych harców i zabaw.

Milę wirtualnie wspiera – Justyna z Torunia

Lolek

Lolek urodził się w lipcu 2006 roku. Jest dorodnym kocurem o wyjątkowo pięknej budowie. Kocur od malutkiego kociątka przebywa wśród ludzi, nie boi się ich i nie chowa się, ale nie pozwala się dotykać i jest mistrzem uników. Bardzo ceni sobie towarzystwo innych kotów. Lolek szuka opiekuna, któremu nie będzie przeszkadzało, że kot chce być tylko piękną ozdobą domu i nie pozwoli mu na głaskanie i pieszczoty.

Lolka wirtualnie wspiera: Beata z Leoną i Bazylem z Torunia

Dzikuski szukają miejsca do życia

Kocurek i kotka szukają miejsca do życia. Może to być przyjazna stajnia lub gospodarstwo, w których nie pokutują mity, że koty są samożywne. Ogród z ciepłym i bezpiecznym miejscem do spania też się sprawdzi. Dzikuski zyskały taki przydomek z racji swojego zachowania. Są to koty, które unikają kontaktu z człowiekiem, potrzebują miejsca z dala od ruchu ulicznego, regularnego dokarmiania oraz ciepłego miejsca na zimę Dzikuski są wykastrowane oraz zaszczepione.

Rexik

Rexik urodził się w 2008 roku i ponad rok był kotem wolno żyjącym na miejskim osiedlu. Pod opiekę Fundacji trafił z wielką dziurą po ropniu, przez którą było widać żuchwę i zęby.
Bardzo szybko się wyleczył, a po ranie pozostała tylko niewielka blizna. Niestety miejsce, w którym poprzednio żył zostało zlikwidowane i nie miał gdzie wrócić. Rexik nie szuka kontaktu z człowiekiem, ale czasami, bardzo rzadko, można go pogłaskać przy jedzeniu. Jest bardzo wesołym kotem. Uwielbia szalone gonitwy i zabawy z innymi kotami.
Kontakt: tel. 698 175 160, e-mail: kontakt@fundacjakot.pl
Rexika wirtualnie wspiera: Gosia (Keila)

Kanapowiec

Kotka urodziła się w 2008 roku na nadrzecznej skarpie. Jako malutkie kociątko wychodziła z gniazda i wpadała do rzeczki. Została stamtąd zabrana do miejsca, w którym nie miała możliwości socjalizacji z człowiekiem. Kiedy trafiła pod opiekę fundacji, cały czas spędzała w kanapie. Kotka od małego jest przyzwyczajona do dokarmiania i nigdy sama nie musiała zdobywać sobie pożywienia, unika kontaktu z człowiekiem, w stosunku do innych kotów jest przyjazna.

Kotkę wirtualnie wspiera: kotka Zatoichi ze Skierniewic