Koty do adopcji

Wszystkie koty pod opieką Fundacji czekają na kochających, odpowiedzialnych ludzi. Każdy z nich marzy o własnym domu.
Możesz zaadoptować któregoś ze zdrowych kotów, ale zajrzyj też do kociego szpitalika – jego mieszkańcy również czekają na adopcje.

Jeśli nie możesz przygarnąć kota do swojego domu, a chcesz pomóc, zapraszamy i zachęcamy do wirtualnej adopcji – szczegóły znajdziesz tutaj.

Koty mieszkają w Toruniu, ale mogą się przeprowadzić:)

NA KOCHAJĄCE DOMY CZEKAJĄ:

Photoshop

Photoshop objęta jest patronatem sklepu zoologicznego Planeta Zoo w Toruniu

Piękna, żywiołowa, temperamentna i piekielnie fotogeniczna. Photoshopka to kot dla konesera i znawcy tego gatunku, gatunku, którego nie da się do końca zrozumieć. ;)

Jaka jest Photoshop? Jest wyjątkowa. Ma swoje „pomysły”, jest jak Szalonooka z serialu Orange Is the New Black. To urocza, kochana dziewczyna, o dobrym sercu i zamiarach, która czasami w dobrej wierze postąpi źle. Photoshop jest miłym kotem, skorym do pieszczot i zabaw – ma manię piórek, kocha je ponad wszystko. Jednak jako charakterny kot nie pozwoli sobie na zbyt długie czułości. Na pewno nie miała dobrej socjalizacji z matką i rodzeństwem, to jest jej największym problemem, przez co nie do końca potrafi odnaleźć się w dużym stadzie. Kotka nie jest agresywna do innych mruczków, jakakolwiek interakcja z ich strony kończy się jej ucieczką.

Photoshop nie może zamieszkać w domu z małymi dziećmi. Polecamy ją na kociego jedynaka lub towarzysza kotów spokojnych.
Photoshopkę wirtualnie wspiera: sklep zoologiczny Planeta Zoo w Toruniu

Trikolorka

Trikolorka to spokojna, cicha kotka. Właściwie niewiele możemy o niej powiedzieć, to kot, które swoje prawdziwe ja pokaże dopiero po adopcji i to dopiero wtedy, jak przyzwyczai się do zmiany i zaufa swojemu człowiekowi. Kotka boi się nowości, widać, że przeszkadza jej duża ilość osób, kociarnia nie jest odpowiednim miejscem dla takiej nieśmiałej istotki. W stosunku do kotów jest neutralna, nie wchodzi z nimi w konflikty.

Kotka ur. w 2014 roku.
Trikolorkę wirtualnie wspiera: BRAK WIRTUALNEGO OPIEKUNA

Widmo

Widmo z własnej woli siedział kilka miesięcy w altance działkowej, chociaż miał możliwość wyjścia. Latem po kilka godzin dziennie miał otwarte drzwi, a wokół był spokój i cisza. Jego karmicielce dopiero po wielu tygodniach zostawiania jedzenia udało się namierzyć co to za zwierzę zjada karmę. Kiedy już było wiadomo, że to kot wkroczyliśmy do akcji.

Do altanki, w której był karmiony nie mógł już wrócić, a miałyśmy duże obawy, żeby go wypuścić na ogródki działkowe. On przecież nie zna żadnego „na zewnątrz”. Kocurek został w fundacji i to był bardzo dobry ruch.

Kocur świetnie czuje się w dużym stadzie, widać, że potrzebuje towarzystwa innych kotów. Bardzo szybko łapie kocie kontakty i nawiązuje przyjaźnie. Niestety w stosunku do człowieka jest zdystansowany, być może doznał w przeszłości jakiejś krzywdy i teraz potrzebuje czasu, żeby na nowo zaufać. Na pewno kiedyś to nastąpi, bo kocur z tygodnia na tydzień robi ogromne postępy – kiedyś uciekał w najciemniejszy kąt jak tylko skierowaliśmy wzrok w jego stronę, a dzisiaj potrafi podejść na tyle blisko by zjeść z ręki smakołyk.
Ten piękny pulpet zasługuje na nowe życie, w którym pozbędzie się dawnych lęków. :)

Kocur ur. w 2017 roku.
Widmo wirtualnie wspiera: BRAK WIRTUALNEGO OPIEKUNA

Szylkretka

Temperamentna kocica, piękna i pełna gracji. Nie lubi tłumów i harmidru. W stosunku do kotów zachowuje się różnie – muszą być spokojne i neutralnie nastawione, inaczej czuje się zagrożona, być może wynika to z jej przeszłości. Trafiła do nas bardzo wygłodniała i wychudzona, dosłownie rzucała się na miski. Polubiła nas dopiero wtedy, kiedy zrozumiała, że nic złego się już jej nie stanie.
Ludziom daje się głaskać, nawiązuje relacje i dopomina się kontaktu. Jednak ten kontakt musi być świadomy, jej opiekun musi znać kocią naturę i rozumieć sygnały wysyłane przez koty, by uniknąć nieporozumień. Kotka ma duże zadatki na kociego przyjaciela, jednak swoje atuty będzie mogła w pełni zaprezentować dopiero w domu, z dala od środowiska – stada kotów, które ją stresuje.

Kotka ur. w 2016 roku.
Szylkretkę wirtualnie wspiera: BRAK WIRTUALNEGO OPIEKUNA

Oszust

Oszust to towarzyski zwierzak, cały czas domagający się głaskania. Kiedy włączy mu się tryb pieszczocha nie ma opcji, że odstąpi nasze kolana innemu kotu. Jest kocurem o małym temperamencie, jednak wobec innych kocurów potrafiłby pokazać pazur – polecamy go na dokocenie do spokojnych kotek, ewentualnie na bardzo rozpieszczonego jedynaka.

Kocur ur. w 2015.
Oszusta wirtualnie wspiera: BRAK WIRTUALNEGO OPIEKUNA

Tucholanka

Tucholanka to kotka rozrywkowa, zawsze wesoła, aż za bardzo. ;-) Rozpiera ją energią, ciągle ma ochotę się bawić i biegać z innymi kotami. Jest z niej wielka przylepka, bez przerwy barankuje i prosi o uwagę. Jeśli lubicie kiedy dom cały czas żyje, kiedy ciągle się coś w nim dzieje, kiedy nie ma nudy, a jest mruczenie, zabawy i tulanki to będziecie zadowoleni z towarzystwa tej młodej damy. Jest niezwykłym pieszczochem i kochanym kotem.

Kotka ur. w 2016.
Tucholankę wirtualnie wspiera: Małgorzata

Zuzia
(trójłapka)

Trójłapka Zuzia zrobiła milowe kroki w postępach socjalizacyjnych.
O ile do obecności kotów w Fundacji przyzwyczaiła się szybko, to w kontaktach z wolontariuszami była bardziej zdystansowana. Początkowo kotka dużo czasu spędzała pod klatkami, w budkach, za zasłonką, lubiła być wszędzie tam, gdzie pozostawała niezauważona. Na szczęście to się zmieniło i Zuzia stała się otwartym na towarzystwo człowieka kotem. Zuzia sama podchodzi, ociera się o nogi, prosi o uwagę, o głaski. W końcu nam zaufała i pokazała jakim jest świetnym mruczkiem.
To spokojny, pełen klasy i miłości koci towarzysz i kandydat na świetnego przyjaciela.

Komu polecamy Zuzię? Wszystkim lubiącym spokój i towarzystwo kota przy czytaniu książek lub oglądaniu telewizji, zapewniamy, że Zuzia będzie z Wami leżeć jak przyklejona. ;-)

Kotka nie ma tylnej łapki, urodziła się w 2015.
Kontakt: tel. 698 175 160, e-mail: kontakt@fundacjakot.pl
Zuzię wirtualnie wspierają: MamaBengali oraz Martyna B.

Rysio

Rysio to jeden z najsympatyczniejszych kotów, jakie miałyśmy okazję poznać. Kocurek był kotem domowym, właściciele wyprowadzili się i porzucili go na osiedlu.

Rysio jest zarażony wirusem białaczki kociej FeLV; niestety zmniejsza to szanse na domek niemal do zera, a i w kociarni taki kot nie ma racji bytu. Musi być odizolowany od innych kotów, dlatego od kilku miesięcy Rysio żyje w klatce. Ta choroba nie jest taka straszna jak ją malują, a wielu opiekunów nawet nie wie, że ma zarażonego kota, jednak izolacja od kotów zdrowych jest konieczna. Rysio może zostać jedynakiem lub zamieszkać z innym kotem zarażonym FeLV.

Rysio urodził się w 2016 roku.
Rysia wirtualnie wspiera: Ola S

Pepper

Pepper jest spokojna, delikatna, troszkę nieśmiała, z pewnością kochana. Temperament ma idealny dla ludzi lubiących harmonię i kocią grację.
Sama nie inicjuje kontaktu z człowiekiem, jednak wystarczy ją do tego zachęcić i z przyjemnością zaczyna mruczeć podczas miziania, wysunie bródkę, nadstawi brzuszek. Wspólnie spędzony czas i zdobycie jej zaufania zapewnią zbudowanie bliskiej, niezwykłej relacji na lata.

Pepper może być jedynaczką, ale nie będzie jej przeszkadzało towarzystwo innego kota z podobnym temperamentem, spokojnego i wyważonego.

Kotka ur. w 2015.
Pepper wirtualnie wspiera: HANIA

Laura

Laura to bardzo inteligentna i piękna kotka. Jest przyjazna i lubi być głaskana, ale nie jest to typ kota, który każdemu obcemu rzuci się od razu na kolana – nie jest lękliwa czy wycofana, po prostu, choć bardzo lubi pieszczoty, najbardziej na świecie kocha zabawy łowieckie, typowy kot. ;-) Jest bardzo zwinna i uwielbia bawić się ze swoim bratem, dlatego fajnie byłoby, gdyby poszła do domu, gdzie znajdzie kompana do zabaw. Zdecydowanie nie nadaje się na jedynaczkę.

Kotka ur. w 2018 roku.
Laurę wirtualnie wspiera: BRAK WIRTUALNEGO OPIEKUNA

Hummer

Hummer czeka w domu tymczasowym.Jej tymczasowa opiekunka poleca ją na jedynaczkę. Owszem, Hummer wychowuje się z kotami i z psem, zna je i nie ma z nimi problemu, ale to człowiek zawsze był i jest dla niej najważniejszy. To świetna kocia przyjaciółka. Jest gotowa do adopcji i wysterylizowana. Czeka w Toruniu, ale może się przeprowadzić.

Kotka ur. w 2018 roku.
Hummer wirtualnie wspiera: BRAK WIRTUALNEGO OPIEKUNA

Skrzacik

Słodziak z pieprzykiem pod nosem.
Skrzacik kocha towarzystwo kotów (zwłaszcza Cat Noir, który też jest do adopcji), pcha się na kolanka swoich opiekunów, jest ciekaw świata i skory do zabaw. Taki miły dzieciak, którego charakter rozkocha w sobie każdego tylko trzeba dać mu szansę. :)
Skrzacik będzie potrzebował czasu na aklimatyzację i zbudowanie relacji z nowymi opiekunami, ale warto na to czekać. Po tym procesie będzie bardzo wiernym i towarzyskim kotem.

Skrzacik urodził się w 2017.
Skrzacika wirtualnie wspiera: kotka Czesia

Cat Noir

Cat Noir to kot dla wszystkich tych, którzy podziwiają mruczki za ich spryt i cwaniactwo. Kocurek jest bardzo mądry, z łatwością potrafi owinąć sobie człowieka wokół ogona. ;-)

Mieszka w domu tymczasowym, dlatego możemy o nim wiele powiedzieć.
Jest kotem towarzyskim, łaknie kontaktu zarówno z człowiekiem, jak i kotami. W swoim stadzie pełni rolę przewodnika, który lubi grać pierwsze skrzypce i stawiać na swoim. Z innymi kotami bardzo ładnie się bawi i zawiązuje bliższe relacje podczas wspólnego mycia futra.
Ludzi wykorzystuje głównie do drapania za uchem i podawania smakołyków. ;-) Jest łasy na obie przyjemności i zrobi dla nich wszystko, nie ma tu znaczenia czy oferuje je domownik, czy nowo poznany gość – to dusza towarzystwa otwarta na każdego. Ta przylepka po prostu kocha ludzi. Idealne nadaje się na towarzysza zarówno osoby samotnej, jak i rodziny ze starszymi dziećmi.

Cat Noir urodził się w październiku 2017r.
Cat Noir wirtualnie wspiera: bracia Dyzio i Lolek z Torunia

Sam Cukier

Sam Cukier to idealny materiał na fotomodela, ale nie jest to jego jedyny atut. Kocur jest pełen energii i chęci do zabawy, zawsze będzie gotowy żeby pobrykać i zapolować na kocie wędki. Cukierek lubi towarzystwo innych kotów, zwłaszcza młodych i o podobnym temperamencie, to dobry kandydat na dokocenie. Ludzi lubi wszystkich, niestety bez względu na poziom relacji okazuje miłość każdemu. ;-) Kiedy odwiedzi Was hydraulik będziecie musieli uważać, żeby nie wyniósł go w torbie, a każdy gość obowiązkowo będzie musiał go wydrapać, bo to pieszczoch, a pieszczochy trzeba rozpieszczać! :)

Sam Cukier urodził się w 2018.
Kontakt: tel. 698 175 160, e-mail: kontakt@fundacjakot.pl
Cukier wirtualnie wspiera: Kinga B.

Sasza

Sasza na każdym kroku pokazuje, że przyjaźń kocio-ludzka to nic innego jak proces, powolne budowanie trwałej relacji, więzi opartej na zrozumieniu i zaufaniu, przyzwyczajeniu się do zachowań drugiej istoty i dostosowaniu do jej potrzeb.

Saszka jest typem jedynaka, nie czuje się dobrze w towarzystwie innych kotów, więc mieszkanie w tłocznej kociarni to dla niej dramat. Kotka jest bardzo spokojna i eteryczna. Lubi pieszczoty, domaga się ich na każdym kroku, jest bardzo sympatyczna. Jest kotem wrażliwym na zmiany, dlatego jej przyszły dom powinien być stabilny, spokojny, bez hucznych imprez i gromadki rozkrzyczanych dzieci.

Kotka ur. w 2016.
Kontakt: tel. 698 175 160, e-mail: kontakt@fundacjakot.pl
Saszę wirtualnie wspiera: Marlena R.

Kris

Dla Krisa kontakt z człowiekiem jest priorytetowy. Kocha towarzystwo wolontariuszy, jest szczęśliwy kiedy poświęcamy mu wolne chwile, drapiemy go i czeszemy. Nie jesteśmy w stanie zapewnić mu takiej porcji pieszczot, o jaką się domaga, to naprawdę ogromny przytulas potrzebujący swojego człowieka. W kociarni Krisek niknie, nie lubi kocich tłumów, cały czas trzyma się gdzieś z boku. To kot idealny na jedynaka.

Kris urodził się w 2012 roku.
Kontakt: tel. 698 175 160, e-mail: kontakt@fundacjakot.pl
Krisa wirtualnie wspiera: Izabela G.

Diabeł Tasmański

Kotka ur. na początku maja 2014. Ładna i milutka kotka – trzpiotka, bezkonfliktowa i rozbawiona koleżanka dla innych kotów. Imię otrzymała z racji swojego zachowania jako małe kociątko, kiedy została znaleziona z uszkodzonym i zaropiałym oczkiem. Przed kontaktem z człowiekiem broniła się niczym agresywny drapieżnik, a jadła tyle, że wielki kocur by się nie powstydził. Wyrosła na bardzo sympatyczną kotkę, jest jedynie nieśmiała w pierwszym kontakcie z obcymi osobami. Po zdobyciu zaufania człowieka, okazuje się ciekawskim kotem towarzyszącym. Szuka domu, który zapewni jej towarzystwo innego kota.

Diabełkę wirtualnie wspiera: nebesska

Madox

Historia Madoxa to historia naszej bezowocnej walki o podniesienie komfortu jego życia. Kot został znaleziony jako poraniony, żywcem zżerany przez larwy much – po podaniu antybiotyku oczyszczone przez larwy rany zagoiły się bardzo szybko i wtedy ujawnił się jego prawdziwy problem.

Madox ma permanentny, ropny katar. Przez ponad rok walczyłyśmy wszelkimi metodami (wymazy, antybiotyki, autoszczepionki, szczepionki donosowe, immunostymulatory, nebulizacje), aż w końcu zdecydowałyśmy się na ryzykowną operację trepanacji zatok czołowych. Była to też kontrowersyjna decyzja: czy warto ponosić tak duże ryzyko, by zwalczyć katar? Tak nasilony katar, jak w przypadku Madoxa, zmniejszał jego szanse na adopcję prawie do zera. Nikt nie marzy o wiecznie zasmarkanym nosie wycierającym się o ludzi i domowe sprzęty. Bo Madox od początku pokazał swój absolutnie doskonały charakter – love&peace – najlepiej to określiła Marta, która go znalazła.

Operacja, niestety, nie przyniosła oczekiwanego efektu. Dodatkowo jej skutkiem ubocznym jest częściowo niezrośnięta kość po trepanacji. Madox cały czas ma problem z ropnym katarem, codzienna pielęgnacja – oczyszczanie zatkanego noska – przynosi mu bardzo dużą ulgę.

Czasem nie udaje się walka o życie kota. Czasem nie udaje się walka o zdrowie kota. Takie sytuacje bardzo uczą pokory wobec biologii i wobec własnych możliwości.

Teraz Madox poszukuje osoby, którą na tyle urzeknie jego nienachalna uroda, że zostanie jego osobistym fanem i opiekunem wirtualnym. Wątpimy, czy Madox znajdzie stały dom, raczej czeka go długotrwały pobyt w Fundacji. Bo kto by chciał kota, który wiecznie smarka i zasmarkanym nosem ociera się o każdego człowieka w okolicy? Chociaż… może znajdzie się ktoś, kto doceni jego specyficzne walory i da mu szansę na normalne życie.

Kontakt: tel. 698 175 160, e-mail: kontakt@fundacjakot.pl
Madoxa wirtualnie wspiera: B.

Pan Malinowski

Kocur ur. w 2010 roku. Błąkał się po ulicy z lejącą się z ucha ropą. Widok i zapach był straszny, może tylko ktoś, kto przeszedł zapalenie ucha może sobie wyobrazić jaki straszny ból powoduje. Pan Malinowski jest ogromnym kocurem z równie wielkim sercem kochającym ludzi. Domaga się głaskania, pieszczot i towarzystwa człowieka. Z kotami żyje we względnej zgodzie, jednak jest kocurem o charakterze dominującym i nie da sobie w kaszę dmuchać.

Pana Malinowskiego wirtualnie wspiera – Maja z Torunia

Mila

Kotka ur. w maju 2012 roku. Do fundacji trafiła z kocim katarem, wychudzona. Aktualnie zdrowa, wesoła i pełna energii szuka domu z innym kociakiem do towarzystwa, wspólnych harców i zabaw.

Milę wirtualnie wspiera – Justyna z Torunia

Lolek

Lolek urodził się w lipcu 2006 roku. Jest dorodnym kocurem o wyjątkowo pięknej budowie. Kocur od malutkiego kociątka przebywa wśród ludzi, nie boi się ich i nie chowa się, ale nie pozwala się dotykać i jest mistrzem uników. Bardzo ceni sobie towarzystwo innych kotów. Lolek szuka opiekuna, któremu nie będzie przeszkadzało, że kot chce być tylko piękną ozdobą domu i nie pozwoli mu na głaskanie i pieszczoty.

Lolka wirtualnie wspiera: Beata z Leoną i Bazylem z Torunia

Dzikuski szukają miejsca do życia

Kocurek i kotka szukają miejsca do życia. Szukają kogoś, kto pozwoli im żyć w jego domu, kto obdarzy ich dobrą opieką nie oczekując w zamian zażyłych relacji. Dzikuski zyskały taki przydomek z racji swojego zachowania. Są to koty, które unikają kontaktu z człowiekiem, potrzebują miejsca z dala od zgiełku, regularnego dokarmiania oraz ciepłego miejsca do spania. Dzikuski są wykastrowane oraz zaszczepione.

Rexik

Rexik urodził się w 2008 roku i ponad rok był kotem wolno żyjącym na miejskim osiedlu. Pod opiekę Fundacji trafił z wielką dziurą po ropniu, przez którą było widać żuchwę i zęby.
Bardzo szybko się wyleczył, a po ranie pozostała tylko niewielka blizna. Niestety miejsce, w którym poprzednio żył zostało zlikwidowane i nie miał gdzie wrócić. Rexik nie szuka kontaktu z człowiekiem, ale czasami, bardzo rzadko, można go pogłaskać przy jedzeniu. Jest bardzo wesołym kotem. Uwielbia szalone gonitwy i zabawy z innymi kotami.
Kontakt: tel. 698 175 160, e-mail: kontakt@fundacjakot.pl
Rexika wirtualnie wspiera: Gosia (Keila)

Kanapowiec

Kotka urodziła się w 2008 roku na nadrzecznej skarpie. Jako malutkie kociątko wychodziła z gniazda i wpadała do rzeczki. Została stamtąd zabrana do miejsca, w którym nie miała możliwości socjalizacji z człowiekiem. Kiedy trafiła pod opiekę fundacji, cały czas spędzała w kanapie. Kotka od małego jest przyzwyczajona do dokarmiania i nigdy sama nie musiała zdobywać sobie pożywienia, unika kontaktu z człowiekiem, w stosunku do innych kotów jest przyjazna.

Kotkę wirtualnie wspiera: kotka Zatoichi ze Skierniewic

2 komentarzy do “Koty do adopcji