Koty do adopcji

Wszystkie koty pod opieką Fundacji czekają na kochających, odpowiedzialnych ludzi. Każdy z nich marzy o własnym domu.
Możesz zaadoptować któregoś ze zdrowych kotów, ale zajrzyj też do kociego szpitalika – jego mieszkańcy również czekają na adopcje.

Jeśli nie możesz przygarnąć kota do swojego domu, a chcesz pomóc, zapraszamy i zachęcamy do wirtualnej adopcji – szczegóły znajdziesz tutaj.

Koty mieszkają w Toruniu, ale mogą się przeprowadzić:)

NA KOCHAJĄCE DOMY CZEKAJĄ:

Photoshop

Photoshop objęta jest patronatem sklepu zoologicznego Planeta Zoo w Toruniu

Piękna, żywiołowa, temperamentna i piekielnie fotogeniczna. Photoshopka to kot dla konesera i znawcy tego gatunku, gatunku, którego nie da się do końca zrozumieć. ;)

Jaka jest Photoshop? Jest wyjątkowa. Ma swoje „pomysły”, jest jak Szalonooka z serialu Orange Is the New Black. To urocza, kochana dziewczyna, o dobrym sercu i zamiarach, która czasami w dobrej wierze postąpi źle. Photoshop jest miłym kotem, skorym do pieszczot i zabaw – ma manię piórek, kocha je ponad wszystko. Jednak jako charakterny kot nie pozwoli sobie na zbyt długie czułości. Na pewno nie miała dobrej socjalizacji z matką i rodzeństwem, to jest jej największym problemem, przez co nie do końca potrafi odnaleźć się w dużym stadzie. Kotka nie jest agresywna do innych mruczków, jakakolwiek interakcja z ich strony kończy się jej ucieczką.

Photoshop nie może zamieszkać w domu z małymi dziećmi. Polecamy ją na kociego jedynaka lub towarzysza kotów spokojnych.
Photoshopkę wirtualnie wspiera: sklep zoologiczny Planeta Zoo w Toruniu

Trikolorka Cykoria

Trikolorka to spokojna, cicha kotka. Właściwie niewiele możemy o niej powiedzieć, to kot, które swoje prawdziwe ja pokaże dopiero po adopcji i to dopiero wtedy, jak przyzwyczai się do zmiany i zaufa swojemu człowiekowi. Kotka boi się nowości, widać, że przeszkadza jej duża ilość osób, kociarnia nie jest odpowiednim miejscem dla takiej nieśmiałej istotki. W stosunku do kotów jest neutralna, nie wchodzi z nimi w konflikty.

Kotka ur. w 2014 roku.
Kontakt: tel. 698 175 160, e-mail: kontakt@fundacjakot.pl
Cykorię wirtualnie wspiera: Hanna P.

Widmo

Widmo z własnej woli siedział kilka miesięcy w altance działkowej, chociaż miał możliwość wyjścia. Latem po kilka godzin dziennie miał otwarte drzwi, a wokół był spokój i cisza. Jego karmicielce dopiero po wielu tygodniach zostawiania jedzenia udało się namierzyć co to za zwierzę zjada karmę. Kiedy już było wiadomo, że to kot wkroczyliśmy do akcji.

Do altanki, w której był karmiony nie mógł już wrócić, a miałyśmy duże obawy, żeby go wypuścić na ogródki działkowe. On przecież nie zna żadnego „na zewnątrz”. Kocurek został w fundacji i to był bardzo dobry ruch.

Kocur świetnie czuje się w dużym stadzie, widać, że potrzebuje towarzystwa innych kotów. Bardzo szybko łapie kocie kontakty i nawiązuje przyjaźnie. Niestety w stosunku do człowieka jest zdystansowany, być może doznał w przeszłości jakiejś krzywdy i teraz potrzebuje czasu, żeby na nowo zaufać. Na pewno kiedyś to nastąpi, bo kocur z tygodnia na tydzień robi ogromne postępy – kiedyś uciekał w najciemniejszy kąt jak tylko skierowaliśmy wzrok w jego stronę, a dzisiaj potrafi podejść na tyle blisko by zjeść z ręki smakołyk.
Ten piękny pulpet zasługuje na nowe życie, w którym pozbędzie się dawnych lęków. :)

Kocur ur. w 2017 roku.
Widmo wirtualnie wspiera: Lewandowska Barbara

Szylkretka Tortie

Temperamentna kocica, piękna i pełna gracji. Nie lubi tłumów i harmidru. W stosunku do kotów zachowuje się różnie – muszą być spokojne i neutralnie nastawione, inaczej czuje się zagrożona, być może wynika to z jej przeszłości. Trafiła do nas bardzo wygłodniała i wychudzona, dosłownie rzucała się na miski. Tortie polubiła nas dopiero wtedy, kiedy zrozumiała, że nic złego się już jej nie stanie.
Ludziom daje się głaskać, nawiązuje relacje i dopomina się kontaktu. Jednak ten kontakt musi być świadomy, jej opiekun musi znać kocią naturę i rozumieć sygnały wysyłane przez koty, by uniknąć nieporozumień. Kotka ma duże zadatki na kociego przyjaciela, jednak swoje atuty będzie mogła w pełni zaprezentować dopiero w domu, z dala od środowiska – stada kotów, które ją stresuje.

Kotka ur. w 2016 roku.
Kontakt: tel. 698 175 160, e-mail: kontakt@fundacjakot.pl
Szylkretkę wirtualnie wspiera: Marlena W.

Oszust

Oszust to towarzyski zwierzak, cały czas domagający się głaskania. Kiedy włączy mu się tryb pieszczocha nie ma opcji, że odstąpi nasze kolana innemu kotu. Jest kocurem o małym temperamencie, jednak wobec innych kocurów potrafiłby pokazać pazur – polecamy go na dokocenie do spokojnych kotek, ewentualnie na bardzo rozpieszczonego jedynaka.

Kocur ur. w 2015.
Oszusta wirtualnie wspiera: sklep zoologiczny Planeta Zoo w Toruniu

Tucholanka

Tucholanka to kotka rozrywkowa, zawsze wesoła, aż za bardzo. ;-) Rozpiera ją energią, ciągle ma ochotę się bawić i biegać z innymi kotami. Jest z niej wielka przylepka, bez przerwy barankuje i prosi o uwagę. Jeśli lubicie kiedy dom cały czas żyje, kiedy ciągle się coś w nim dzieje, kiedy nie ma nudy, a jest mruczenie, zabawy i tulanki to będziecie zadowoleni z towarzystwa tej młodej damy. Jest niezwykłym pieszczochem i kochanym kotem.

Kotka ur. w 2016.
Tucholankę wirtualnie wspiera: Małgorzata

Zuzia
(trójłapka)

Trójłapka Zuzia zrobiła milowe kroki w postępach socjalizacyjnych.
O ile do obecności kotów w Fundacji przyzwyczaiła się szybko, to w kontaktach z wolontariuszami była bardziej zdystansowana. Początkowo kotka dużo czasu spędzała pod klatkami, w budkach, za zasłonką, lubiła być wszędzie tam, gdzie pozostawała niezauważona. Na szczęście to się zmieniło i Zuzia stała się otwartym na towarzystwo człowieka kotem. Zuzia sama podchodzi, ociera się o nogi, prosi o uwagę, o głaski. W końcu nam zaufała i pokazała jakim jest świetnym mruczkiem.
To spokojny, pełen klasy i miłości koci towarzysz i kandydat na świetnego przyjaciela.

Komu polecamy Zuzię? Wszystkim lubiącym spokój i towarzystwo kota przy czytaniu książek lub oglądaniu telewizji, zapewniamy, że Zuzia będzie z Wami leżeć jak przyklejona. ;-)

Kotka nie ma tylnej łapki, urodziła się w 2015.
Kontakt: tel. 698 175 160, e-mail: kontakt@fundacjakot.pl
Zuzię wirtualnie wspierają: MamaBengali oraz Martyna B.

Pepper jest spokojna, delikatna, troszkę nieśmiała, z pewnością kochana. Temperament ma idealny dla ludzi lubiących harmonię i kocią grację.
Sama nie inicjuje kontaktu z człowiekiem, jednak wystarczy ją do tego zachęcić i z przyjemnością zaczyna mruczeć podczas miziania, wysunie bródkę, nadstawi brzuszek. Wspólnie spędzony czas i zdobycie jej zaufania zapewnią zbudowanie bliskiej, niezwykłej relacji na lata.

Pepper może być jedynaczką, ale nie będzie jej przeszkadzało towarzystwo innego kota z podobnym temperamentem, spokojnego i wyważonego.

Kotka ur. w 2015.
Pepper wirtualnie wspiera: HANIA

Laura

Laura to bardzo inteligentna i piękna kotka. Jest przyjazna i lubi być głaskana, ale nie jest to typ kota, który każdemu obcemu rzuci się od razu na kolana – nie jest lękliwa czy wycofana, po prostu, choć bardzo lubi pieszczoty, najbardziej na świecie kocha zabawy łowieckie, typowy kot. ;-) Jest bardzo zwinna i uwielbia bawić się ze swoim bratem, dlatego fajnie byłoby, gdyby poszła do domu, gdzie znajdzie kompana do zabaw. Zdecydowanie nie nadaje się na jedynaczkę.

Kotka ur. w 2018 roku.
Kontakt: tel. 698 175 160, e-mail: kontakt@fundacjakot.pl
Laurę wirtualnie wspiera: Kasia S.

Hummer

Hummer czeka w domu tymczasowym.Jej tymczasowa opiekunka poleca ją na jedynaczkę. Owszem, Hummer wychowuje się z kotami i z psem, zna je i nie ma z nimi problemu, ale to człowiek zawsze był i jest dla niej najważniejszy. To świetna kocia przyjaciółka. Jest gotowa do adopcji i wysterylizowana. Czeka w Toruniu, ale może się przeprowadzić.

Kotka ur. w 2018 roku.
Kontakt: tel. 698 175 160, e-mail: kontakt@fundacjakot.pl
Hummer wirtualnie wspiera: Helena K.

Skrzacik

Słodziak z pieprzykiem pod nosem.
Skrzacik kocha towarzystwo kotów (zwłaszcza Cat Noir, który też jest do adopcji), pcha się na kolanka swoich opiekunów, jest ciekaw świata i skory do zabaw. Taki miły dzieciak, którego charakter rozkocha w sobie każdego tylko trzeba dać mu szansę. :)
Skrzacik będzie potrzebował czasu na aklimatyzację i zbudowanie relacji z nowymi opiekunami, ale warto na to czekać. Po tym procesie będzie bardzo wiernym i towarzyskim kotem.

Skrzacik urodził się w 2017.
Skrzacika wirtualnie wspiera: kotka Czesia

Cat Noir

Cat Noir to kot dla wszystkich tych, którzy podziwiają mruczki za ich spryt i cwaniactwo. Kocurek jest bardzo mądry, z łatwością potrafi owinąć sobie człowieka wokół ogona. ;-)

Mieszka w domu tymczasowym, dlatego możemy o nim wiele powiedzieć.
Jest kotem towarzyskim, łaknie kontaktu zarówno z człowiekiem, jak i kotami. W swoim stadzie pełni rolę przewodnika, który lubi grać pierwsze skrzypce i stawiać na swoim. Z innymi kotami bardzo ładnie się bawi i zawiązuje bliższe relacje podczas wspólnego mycia futra.
Ludzi wykorzystuje głównie do drapania za uchem i podawania smakołyków. ;-) Jest łasy na obie przyjemności i zrobi dla nich wszystko, nie ma tu znaczenia czy oferuje je domownik, czy nowo poznany gość – to dusza towarzystwa otwarta na każdego. Ta przylepka po prostu kocha ludzi. Idealne nadaje się na towarzysza zarówno osoby samotnej, jak i rodziny ze starszymi dziećmi.

Cat Noir urodził się w październiku 2017r.
Cat Noir wirtualnie wspiera: bracia Dyzio i Lolek z Torunia

Sam Cukier

Sam Cukier to idealny materiał na fotomodela, ale nie jest to jego jedyny atut. Kocur jest pełen energii i chęci do zabawy, zawsze będzie gotowy żeby pobrykać i zapolować na kocie wędki. Cukierek lubi towarzystwo innych kotów, zwłaszcza młodych i o podobnym temperamencie, to dobry kandydat na dokocenie. Ludzi lubi wszystkich, niestety bez względu na poziom relacji okazuje miłość każdemu. ;-) Kiedy odwiedzi Was hydraulik będziecie musieli uważać, żeby nie wyniósł go w torbie, a każdy gość obowiązkowo będzie musiał go wydrapać, bo to pieszczoch, a pieszczochy trzeba rozpieszczać! :)

Sam Cukier urodził się w 2018.
Kontakt: tel. 698 175 160, e-mail: kontakt@fundacjakot.pl
Cukier wirtualnie wspiera: Kinga B.

Sasza

Sasza na każdym kroku pokazuje, że przyjaźń kocio-ludzka to nic innego jak proces, powolne budowanie trwałej relacji, więzi opartej na zrozumieniu i zaufaniu, przyzwyczajeniu się do zachowań drugiej istoty i dostosowaniu do jej potrzeb.

Saszka jest typem jedynaka, nie czuje się dobrze w towarzystwie innych kotów, więc mieszkanie w tłocznej kociarni to dla niej dramat. Kotka jest bardzo spokojna i eteryczna. Lubi pieszczoty, domaga się ich na każdym kroku, jest bardzo sympatyczna. Jest kotem wrażliwym na zmiany, dlatego jej przyszły dom powinien być stabilny, spokojny, bez hucznych imprez i gromadki rozkrzyczanych dzieci.

Kotka ur. w 2016.
Kontakt: tel. 698 175 160, e-mail: kontakt@fundacjakot.pl
Saszę wirtualnie wspiera: Marlena R.

Kris

Dla Krisa kontakt z człowiekiem jest priorytetowy. Kocha towarzystwo wolontariuszy, jest szczęśliwy kiedy poświęcamy mu wolne chwile, drapiemy go i czeszemy. Nie jesteśmy w stanie zapewnić mu takiej porcji pieszczot, o jaką się domaga, to naprawdę ogromny przytulas potrzebujący swojego człowieka. W kociarni Krisek niknie, nie lubi kocich tłumów, cały czas trzyma się gdzieś z boku. To kot idealny na jedynaka.

Kris urodził się w 2012 roku.
Kontakt: tel. 698 175 160, e-mail: kontakt@fundacjakot.pl
Krisa wirtualnie wspiera: Izabela G.

Diabeł Tasmański

Kotka ur. na początku maja 2014. Ładna i milutka kotka – trzpiotka, bezkonfliktowa i rozbawiona koleżanka dla innych kotów. Imię otrzymała z racji swojego zachowania jako małe kociątko, kiedy została znaleziona z uszkodzonym i zaropiałym oczkiem. Przed kontaktem z człowiekiem broniła się niczym agresywny drapieżnik, a jadła tyle, że wielki kocur by się nie powstydził. Wyrosła na bardzo sympatyczną kotkę, jest jedynie nieśmiała w pierwszym kontakcie z obcymi osobami. Po zdobyciu zaufania człowieka, okazuje się ciekawskim kotem towarzyszącym. Szuka domu, który zapewni jej towarzystwo innego kota.

Diabełkę wirtualnie wspiera: Luiza i Paweł

Madox

Historia Madoxa to historia naszej bezowocnej walki o podniesienie komfortu jego życia. Kot został znaleziony jako poraniony, żywcem zżerany przez larwy much – po podaniu antybiotyku oczyszczone przez larwy rany zagoiły się bardzo szybko i wtedy ujawnił się jego prawdziwy problem.

Madox ma permanentny, ropny katar. Przez ponad rok walczyłyśmy wszelkimi metodami (wymazy, antybiotyki, autoszczepionki, szczepionki donosowe, immunostymulatory, nebulizacje), aż w końcu zdecydowałyśmy się na ryzykowną operację trepanacji zatok czołowych. Była to też kontrowersyjna decyzja: czy warto ponosić tak duże ryzyko, by zwalczyć katar? Tak nasilony katar, jak w przypadku Madoxa, zmniejszał jego szanse na adopcję prawie do zera. Nikt nie marzy o wiecznie zasmarkanym nosie wycierającym się o ludzi i domowe sprzęty. Bo Madox od początku pokazał swój absolutnie doskonały charakter – love&peace – najlepiej to określiła Marta, która go znalazła.

Operacja, niestety, nie przyniosła oczekiwanego efektu. Dodatkowo jej skutkiem ubocznym jest częściowo niezrośnięta kość po trepanacji. Madox cały czas ma problem z ropnym katarem, codzienna pielęgnacja – oczyszczanie zatkanego noska – przynosi mu bardzo dużą ulgę.

Czasem nie udaje się walka o życie kota. Czasem nie udaje się walka o zdrowie kota. Takie sytuacje bardzo uczą pokory wobec biologii i wobec własnych możliwości.

Teraz Madox poszukuje osoby, którą na tyle urzeknie jego nienachalna uroda, że zostanie jego osobistym fanem i opiekunem wirtualnym. Wątpimy, czy Madox znajdzie stały dom, raczej czeka go długotrwały pobyt w Fundacji. Bo kto by chciał kota, który wiecznie smarka i zasmarkanym nosem ociera się o każdego człowieka w okolicy? Chociaż… może znajdzie się ktoś, kto doceni jego specyficzne walory i da mu szansę na normalne życie.

Kontakt: tel. 698 175 160, e-mail: kontakt@fundacjakot.pl
Madoxa wirtualnie wspiera: B.

Pan Malinowski

Kocur ur. w 2010 roku. Błąkał się po ulicy z lejącą się z ucha ropą. Widok i zapach był straszny, może tylko ktoś, kto przeszedł zapalenie ucha może sobie wyobrazić jaki straszny ból powoduje. Pan Malinowski jest ogromnym kocurem z równie wielkim sercem kochającym ludzi. Domaga się głaskania, pieszczot i towarzystwa człowieka. Z kotami żyje we względnej zgodzie, jednak jest kocurem o charakterze dominującym i nie da sobie w kaszę dmuchać.

Pana Malinowskiego wirtualnie wspiera – Maja z Torunia

Kotka ur. w maju 2012 roku. Do fundacji trafiła z kocim katarem, wychudzona. Aktualnie zdrowa, wesoła i pełna energii szuka domu z innym kociakiem do towarzystwa, wspólnych harców i zabaw.

Milę wirtualnie wspiera – Justyna z Torunia

Lolek

Lolek urodził się w lipcu 2006 roku. Jest dorodnym kocurem o wyjątkowo pięknej budowie. Kocur od malutkiego kociątka przebywa wśród ludzi, nie boi się ich i nie chowa się, ale nie pozwala się dotykać i jest mistrzem uników. Bardzo ceni sobie towarzystwo innych kotów. Lolek szuka opiekuna, któremu nie będzie przeszkadzało, że kot chce być tylko piękną ozdobą domu i nie pozwoli mu na głaskanie i pieszczoty.

Lolka wirtualnie wspiera: Beata z Leoną i Bazylem z Torunia

Pola

Pola trafiła do Fundacji na sterylizację z miejsca dla kotów bardzo niebezpiecznego. Okazało się, że ma podwyższone parametry nerkowe i małżowinę uszną z rakiem – do amputacji. Wyzdrowiała i wypiękniała, przybrała na wadze, a jej futerko jest zdrowe i puchate. Jest zarażona FeLV. Od kilku miesięcy mieszka w klatce. Biega w niej, kula się, owija się wokół drapaka niczym poledancerka, podrzuca i łapie zabawki, miewa typowe kocie głupawki z uszami położonymi do tyłu i nagłymi skokami. Obserwowanie jej wesołych harców sprawia nam ogromną przyjemność, jednak mamy świadomość, że ona już dłużej w tej klatce być nie może i wkrótce tego nie wytrzyma. Zorganizowaliśmy zrzutkę na wynajem pomieszczenia, które moglibyśmy przystosować dla kotów takich jak Pola: www.ratujemyzwierzaki.pl/niepechowa13
Pola jest kotem półdzikim, przyzwyczajonym do obecności człowieka, jednak nienawiązującym z nim relacji, ani niedającym się dotykać.

Polę wirtualnie wspiera: Monika

Pyza

Przepiękna kotka, która póki co wcale nie nadaje się na fotomodelkę. ;-) Zrobienie jej zdjęcia bez kociego nosa zajmującego cały kadr jest bardzo trudne. Mamy nadzieję, że jak już nasyci się kontaktem z człowiekiem to uda nam się zrobić jej więcej pięknych fotek.
Kotka pcha się na kolana, potem albo zaczyna barankowć, albo zwija się w kłębek i zaczyna drzemać. Uwielbia być głaskana, nie ma miejsc zakazanych byle byłaby miziana, ogonek, bioderka, brzuch, bródka i za uszkiem, tego kota można wymiziać w całości. Lubi się bawić, ale woli się… miziać, jedzenie też może poczekać aż futro zostanie porządnie wydrapane.
To typ kota, który z okrzykami radości wita swojego opiekuna po powrocie do domu. Cieszy się na jego widok jak pies, nawet jeśli opiekuna zna niecałą dobę.

Na chwilę obecną zapowiada się na jedynaczkę, ale zobaczymy, co czas pokaże.
Kotka jest młoda i duuża, nie jest gruba, tylko posturę ma masywną, taka dzidzia byk – podczas łapanki nawet karmicielka stada myślała, że ona to on.
Piękny, nietypowy kot poleca się na wiernego przyjaciela.

Pyzę wirtualnie wspiera: Falkon

Trikolorka Prażynka

Prażynka jest towarzyska, bardzo domaga się pieszczot ze strony człowieka. Nie jest zadziorna, potrafi grzecznie obwąchać się z innym kotem przez klatkę i pójść w swoją stronę.
Jest młodziutka i kochana, mamy nadzieję, że się u nas nie zasiedzi. To uroczy zwierzak, nie tylko na zdjęciu, wzorowo barankuje, lubi się przytulać i bawić. Nie broi, przynajmniej nie u nas, za to lubi korzystać z plam ciepła i długo wygrzewać się w promieniach słońca wpadających przez okno.
Komu takie trzykolorowe cudo?

Prażynkę wirtualnie wspiera: Mów Mi Wilku

Dzikuski szukają miejsca do życia

Kocurek i kotka szukają miejsca do życia. Szukają kogoś, kto pozwoli im żyć w jego domu, kto obdarzy ich dobrą opieką nie oczekując w zamian zażyłych relacji. Dzikuski zyskały taki przydomek z racji swojego zachowania. Są to koty, które unikają kontaktu z człowiekiem, potrzebują miejsca z dala od zgiełku, regularnego dokarmiania oraz ciepłego miejsca do spania. Dzikuski są wykastrowane oraz zaszczepione.

Rexik

Rexik urodził się w 2008 roku i ponad rok był kotem wolno żyjącym na miejskim osiedlu. Pod opiekę Fundacji trafił z wielką dziurą po ropniu, przez którą było widać żuchwę i zęby.
Bardzo szybko się wyleczył, a po ranie pozostała tylko niewielka blizna. Niestety miejsce, w którym poprzednio żył zostało zlikwidowane i nie miał gdzie wrócić. Rexik nie szuka kontaktu z człowiekiem, ale czasami, bardzo rzadko, można go pogłaskać przy jedzeniu. Jest bardzo wesołym kotem. Uwielbia szalone gonitwy i zabawy z innymi kotami.
Rexika wirtualnie wspiera: Gosia (Keila) oraz Edyta i Karol z Gdańska

Kanapowiec

Kotka urodziła się w 2008 roku na nadrzecznej skarpie. Jako malutkie kociątko wychodziła z gniazda i wpadała do rzeczki. Została stamtąd zabrana do miejsca, w którym nie miała możliwości socjalizacji z człowiekiem. Kiedy trafiła pod opiekę fundacji, cały czas spędzała w kanapie. Kotka od małego jest przyzwyczajona do dokarmiania i nigdy sama nie musiała zdobywać sobie pożywienia, unika kontaktu z człowiekiem, w stosunku do innych kotów jest przyjazna.

Kotkę wirtualnie wspiera: kotka Zatoichi ze Skierniewic

2 komentarzy do “Koty do adopcji